‘Hier ontstaan warme banden’

Ruim een jaar geleden startte Kevin Melissen als verkoopadviseur van Porsche Centrum Leusden. Een ongelukkiger moment om te starten dan tijdens de corona-pandemie kon bijna niet. De showroom zat potdicht; de verlichting was uit en alle events waren gecanceled. Desondanks maakte Kevin een vliegende start: hij is inmiddels de nieuwe Sales Manager van de oudste dealer van Nederland met het jongste team.

“Toen ik ruim een jaar geleden hier begon, had ik er geen idee van hoe het allemaal zou lopen. Ik had mezelf voorgenomen om bij een prachtig merk een uitdagende functie te bekleden met relatieve rust, met gezelligheid en een band met leuke klanten en collega’s. Ik had gelijk al het gevoel dat ik bij Porsche Centrum Leusden helemaal op mijn plek zat in mijn rol van verkoopadviseur. Ik zag mezelf dat jaren doen. Maar ik accelereerde als een Turbo S. Onze Sales Manager Jesper Schuijt verhuisde naar Porsche Centrum Amsterdam om daar dezelfde functie te vervullen, en ik werd gevraagd om hem in Leusden op te volgen. Ik voelde me vereerd en hoefde er eigenlijk niet eens over na te denken. Ik ben in oktober als Sales Manager gestart.

Mooi en begeerlijk

Ik ga fluitend richting Leusden. Ik dacht dat Porsche Centrum Leusden wellicht hoogdrempelig was; dat je niet zomaar binnenstapt. Ik heb me vreselijk vergist; het tegendeel is namelijk waar. Het is hier ontzettend toegankelijk en de klanten weten dat. Iedereen die een Porsche koopt, heeft zo’n auto absoluut niet nodig. Maar het product is zo mooi en begeerlijk, dat het enthousiasme van de klant automatisch op je overslaat. Hier ontstaan warme banden; je kunt overal over praten zonder dat het perse over auto’s hoeft te gaan. Dat mág wel, natuurlijk. Porsche-rijders zijn bijna zonder uitzondering trots op hun auto en willen het daar graag over hebben. Een Porsche is niet poenerig. Vaak geven we potentiële klanten een paar dagen een auto mee, gewoon om te ervaren wat er onderweg gebeurt, om te zien dat er duimpjes worden opgestoken, dat je met een Porsche respect krijgt vanuit je omgeving.

Samenwerking

Ik ben blij met de samenwerking tussen de dealerbedrijven. Elke klant zoekt het bedrijf dat hij of zij zich het best bij zich vindt passen. Wij hebben ieder een duidelijk DNA. Amsterdam is bijvoorbeeld wat ‘sneller’. Bij Porsche Centrum Leusden zoeken en vinden klanten wat meer ‘rust’. Natuurlijk ben ik blij als jij je Porsche in Leusden koopt. Maar als je een betere aansluiting vindt bij een andere dealer, dan is dat ook prima. Porsche verdient dealers die over hun eigen schaduw heen kunnen kijken en blij kunnen zijn voor en mét de klant.

Clubhuis

Klanten komen hier ook om hier gewoon een koffietje te komen drinken; auto’s lijken bijna een bijzaak. De beleving vinden we belangrijker. In plaats van simpelweg een plek te zijn om je Porsche te kopen of te laten onderhouden, fungeren de Porsche Centra van de toekomst ook als ontmoetingsplekken voor klanten, eigenaren en fans. ‘Destination Porsche’ wordt dat genoemd. De dealer is een soort clubhuis voor de Porsche-community. Porsche Centrum Leusden wordt in de loop van volgend jaar ook op die nieuwe manier van autobeleving ingericht. Vanbuiten én vanbinnen. Alleen de glaswand blijft nog staan, bij wijze van spreken dan; de rest wordt allemaal nieuw. Ik heb daar heel veel zin in.

Kevin-sausje

Leusden bestaat al zo’n zeventig jaar. Een ‘Kevin-sausje’ eroverheen gooien is niet makkelijk, want we hebben hier sinds jaren een eigen DNA. Dat zit ‘m voornamelijk in hoe we met elkaar omgaan. Ik ben geen autoritair persoon; ik bepaal het zeker niet alleen want we moeten het met z’n allen doen voor de klant. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zich hier comfortabel voelt. Leusden blijft natuurlijk wel Leusden, met alle leuke en wellicht minder leuke aspecten die daarbij horen. Ik verander er niks aan dat we op een campus zitten; dat is een vaststaand gegeven. Maar ik verander er ook niks aan dat we binnen deze muren gastvrij en hartelijk zijn; dat we graag een stap harder zetten voor onze klant. Dat laatste is allesbepalend.”