Jan Verbeek terug op het oude nest

Jan Verbeek is weer terug op het oude nest. Hij is sinds 1 december aangetreden als voorman in de werkplaats van Porsche Centrum Leusden. Voor hem is het een soort ‘thuiskomen’. Het is sinds 2003 al voor de vierde keer dat Verbeek de gelederen in Leusden versterkt. “Ik ben hier niet weg te slaan. Dat zegt wel wat over mijn gevoel voor Porsche Centrum Leusden.”

Jan Verbeek startte in 2003 bij Porsche Centrum Leusden als monteur waarbij hij een overstap maakte van een Volkswagen dealer. “Het was de tijd dat de nieuwe Cayenne werd geïntroduceerd, dus ik viel met mijn neus in de boter. De 997 volgde kort daarna. De manier van werken beviel me hier enorm. Er wordt geprobeerd om perfect werk af te leveren; het de klant naar de zin te maken. En laten we eerlijk zijn: Porsche is wel een merk waar je als monteur aan wilt werken. Maar ach, ik was nog jong, dus na een paar jaar zocht ik een nieuwe uitdaging. Ik verkaste na 2,5 jaar naar een tuningbedrijf en daarna stapte ik over naar een Audi dealer waar ik voor het eerst voorman werd.”

Werkplaatschef
Maar Porsche Centrum Leusden bleef in zijn hoofd zitten. “Dus toen de toenmalige aftersales manager me in 2008 belde en vroeg of ik in Leusden werkplaatschef wilde worden, hoefde ik niet lang na te denken. Ik ging fluitend naar mijn werk, maar vond een paar veranderingen die werden doorgevoerd niet top. Dus nam ik afscheid, maar met een zwaar hart. Want Porsche Centrum Leusden doet wat met je. Daar kwam ik al helemaal achter toen ik bij een bedrijf ging werken dat Amerikaanse auto’s vertegenwoordigde. Als je eenmaal gewend bent om aan Duitse auto’s te sleutelen, is de rest rommel. Ik had er totaal geen feeling mee.”

Vertrouwd
Gelukkig werd Jan Verbeek in 2010 weer gebeld door Porsche Centrum Leusden. Daar zochten ze een nieuwe voorman. “Na een kop koffie waren we eruit en startte ik opnieuw in Leusden. Het voelde vertrouwd; de auto’s waren nog steeds top, het team was fijn, de klanten aardig en passioneel voor hun merk. Ik had het weer vreselijk naar mijn zin. Slechts een wens had ik nog: ooit een eigen bedrijf starten. Die kans deed zich in 2015 voor. Ik werd compagnon van een oud-collega die ik hier in Leusden heb leren kennen en die zich als specialist had gevestigd. Ik had er weliswaar moeite mee om mijn familie in Leusden weer te verlaten, maar dit was wel mijn droom.”

Techneut
Jan Verbeek heeft als eigen ondernemer veel geleerd, zegt hij. Ook dat er bij het eigen ondernemerschap meer komt kijken dan lekker sleutelen aan Porsches alléén. “Er gingen dagen voorbij dat ik mijn twee kinderen niet sprak; je gaat ultravroeg weg en komt superlaat thuis. Bovendien ben ik meer een techneut die het niet erg vindt om zijn handen zwart te maken. Je maakt me gelukkig om met autotechniek bezig te zijn. Vorig jaar ben ik daarom als partner gestopt en daar doorgegaan als werknemer.”

Warm bad
Maar toen belde Porsche Centrum Leusden opnieuw. “Ze zochten weer een voorman met knowhow van het merk. Was dat misschien wat voor mij? Ik heb in goed overleg met mijn ex-compagnon ‘ja’ gezegd. Er is hier in de tijd dat ik weg ben geweest een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Er zit een goed jong monteursteam van elf specialisten die allemaal gedreven met Porsche bezig zijn. Het is heerlijk om dat team te kunnen begeleiden. Ook de techniek is veranderd. Neem de elektrische Taycan; dat is een mooie materie waarin ik me nu vastbijt via de Porsche Academy. Het voelt als een warm bad om hier weer te zijn. Dit is toch een beetje míjn organisatie. Porsche Centrum Leusden is een vast onderdeel van mijn leven geworden. Dat zal nooit veranderen.”