Mijn Porsche stuurt hobbelend in tijdens de kou, wat gebeurt er?

Vele klanten die sinds kort een Porsche hebben bellen mij deze tijd van het jaar met deze vraag. “Mijn Porsche hobbelt wanneer ik vanuit een parkeervak wil wegrijden, wat is er mis?”
Het korte antwoord is dat er hoogstwaarschijnlijk niks mis is met uw Porsche als u dit ervaart. Ik leg u in deze blog uit wat er precies gebeurt.

De korte simpele uitleg

Wanneer u tijdens koud weer met uw Porsche strak instuurt en wilt wegrijden uit bijvoorbeeld een parkeervak, kan het voorkomen dat u een bonkend geluid hoort en daarbij een trillend geluid voelt. Dit is niet erg of schadelijk voor uw auto en het komt bij bijna alle sportwagens voor. Wanneer uw zomerbanden namelijk te koud worden, is het rubber minder flexibel. Het trillen wordt dan veroorzaakt doordat uw banden tijdens het insturen constant aan het zoeken zijn naar grip op het wegdek.

De technische uitleg

Omdat ik vaak ook de vraag krijg wat er dan precies met uw banden gebeurt wanneer dit zich voordoet, leg ik het u graag even uit met een wat technischer verhaal.

Wanneer u scherp naar links of naar rechts stuurt, om bijvoorbeeld een parkeervak uit te rijden, begint u vaak met insturen voordat u gas geeft. Bij deze stand van de wielen leggen beide banden een andere weg af wanneer u wegrijdt. Bij flexibel rubber wordt het verschil in hoek opgevangen met de weerstand die de band opvangt. De ene band is namelijk verder ingestuurd dan de andere. Wanneer het kouder is, is het rubber minder flexibel. De stugheid van de banden en de ophanging van de wielen spelen ook een rol, de speling tussen de banden is dan heel constant.

Wat er met kouder weer gebeurt, is dat het wiel dat verder instuurt de afstand tussen beide banden probeert te verkleinen. Dit lukt nu niet helemaal omdat de flexibiliteit van de banden tijdens de kou is afgenomen en er minder speling in de afstand tussen de banden mogelijk is. Het resultaat bij het overschrijden van deze maximum speling is dat de band in zijn normale stand wordt teruggeduwd. Dit kunt u voelen als het springen van de band over de weg. Dat dit gebeurt is waarschijnlijker bij sportwagens dan bij de Cayenne of de Macan. De tweede groep heeft een minder stugge vering wat ervoor zorgt dat deze trillingen beter worden opgevangen.

Het is dus bij koud weer normaal dat de banden van uw Porsche bij helemaal insturen bonken, trillen of stuiteren. Het wisselen naar een winterbandenset kan dit meestal al grotendeels verminderen. Winterbanden zijn namelijk van een ander soort rubber gemaakt. Dit soort is flexibeler waardoor de maximum speling minder snel is bereikt.

Bent u nog op zoek naar een set winterwielen?

Bij Porsche Centrum Leusden bieden wij een complete Porsche bandenservice. Het ruime assortiment geeft u een uitgebreide keuze aan banden en velgen. Klik hier voor meer informatie of maak direct een afspraak door mij een mail te sturen op of te bellen op 033-4949911.