‘Mr. Porsche’ Ben Pon (82) overleden

Ben Pon (1936-2019) is maandagochtend 30 september overleden, exact de dag waarop werd gevierd dat het familiebedrijf Pon zeventig jaar geleden startte met de Nederlandse import van Porsches. Het merk Porsche liep zowel zakelijk als privé als een rode draad door het leven van ‘onze’ Ben Pon junior heen.

De start van de import van Porsche in Nederland – Pon was zelfs de eerste importeur van ons merk ter wereld – was ook de enerverende start van het dealerschap op de Arnhemseweg in Amersfoort. Ben junior, de middelste zoon van het gezin Pon, kreeg na het overlijden van zijn vader Ben in 1968 de leiding over Pon Porsche Import. Maar junior hield niet alleen van het importeren van Porsches; liever scheurde hij er zelf in rond. Hij reed zes keer de beroemde 24-uur-race van Le Mans en beleefde een kortstondige carrière in de Formule 1. Al in de vierde ronde spinde Pon en stuiterde hij er op het Scheivlak zo hard af, dat de Porsche over de kop sloeg en hij uit de open eenzitter werd geslingerd. “Ik mankeerde bijna niets, maar ik besloot ter plekke nooit meer in zo’n open race auto te stappen”, vertelde Ben Pon bij ons aan de bar.

Junior trok zich in 1988 uit het familiebedrijf terug. Dat weerhield hem er echter niet van om nog vaak bij ons op bezoek te komen. Ben Pon was altijd zeer belangstellend met wat er in de wereld van Porsche gebeurde en bleef oprecht geïnteresseerd in wat hij nog steeds ‘mijn medewerkers’ noemde. Even met een van ons op de foto? No problem voor Mister Porsche. Ben Pon was voor ons veel meer dan alleen zijn achternaam op het pand. Hij was toegankelijk en vriendelijk. Wij van Porsche Centrum Leusden zullen hem erg missen.