Porsche 718 Spyder en 718 Cayman GT4 – Hongerig naar elke bocht en geoptimaliseerd voor het circuit.

De Porsche 718-familie krijgt versterking. Met de nieuwe 718 Spyder en 718 Cayman GT4 plaatst Porsche twee bijzonder emotionele en krachtige topmodellen aan de top van de serie. Hun puristische karakter doet een beroep op sportwagenliefhebbers die willen genieten van ongefilterd rijplezier, zowel op de openbare weg als op het circuit. Voor het eerst delen de open 718 Spyder en de 718 Cayman GT4 met een vast dak de technische basis: de nieuw ontwikkelde 4,0-liter zescilindermotor met natuurlijke aanzuiging in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak. De boxermotor levert in beide modellen 309 kW/420 pk. Zowel de open als gesloten versie is uitgerust met zeer efficiënte aerodynamica, een volledig GT-chassis en krachtige remmen.

Wilt u meer informatie ontvangen over de Porsche 718 Spyder of Porsche 718 Cayman GT4? Klik hier en wij nemen contact met u op.

De nieuwe, atmosferische 4,0-liter zescilinder boxermotor is gebaseerd op de turbomotoren van de huidige 911 Carrera-serie. De hoogtoerige krachtbron levert met 309 kW/420 pk 35 pk meer dan de vorige GT4. De derde generatie van de Spyder heeft zelfs 45 pk meer. Het maximumkoppel van 420 Newtonmeter is beschikbaar tussen 5.000 en 6.800 tpm. De handgeschakelde sportwagens bereiken beide de magische 300 km/u-grens: de 718 Spyder klokt 301 km/u, de 718 Cayman GT4 bereikt een top van 304 km/u. De topsnelheid wordt bereikt bij 8.000 tpm. Beide modellen accelereren in 4,4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. Het brandstofverbruik van de nieuwe middenmotor sportwagens bedraagt 10,9 l/100 km volgens NEDC*. Het fascinerende karakter van deze motor met natuurlijke aanzuiging combineert een moderne uitlaatgasreiniging met een lineaire vermogensafgifte en onmiddellijke respons van de GT-motor. De unieke zescilinder boxersound is onaangetast gebleven. Porsche heeft verder een aantal technische innovaties toegevoegd, waaronder adaptieve cilinderbesturing. Als het vermogen maar gedeeltelijk wordt aangesproken, wordt de brandstoftoevoer op een van de twee cilinderbanken tijdelijk onderbroken, wat het brandstofverbruik verlaagt.

Voor het eerst maakt een hoogtoerige motor gebruik van piëzo-injectoren voor rechtstreekse benzine-injectie. Ze splitsen elk injectieproces op in maximaal vijf individuele stappen. Dit ondersteunt een compleet en dus emissievriendelijk verbrandingsproces. Een variabel inlaatsysteem met twee resonantiekleppen zorgt voor een optimaal brandstofmengsel in de cilinders.

Porsche 718 GT4: aerodynamische efficiëntie: meer downforce, dezelfde luchtweerstand

Een van de onderscheidende kenmerken van de 718 Cayman GT4 is de verbetering van de aerodynamica. De aanpassingen zorgen voor maximaal vijftig procent meer downforce zonder de luchtweerstand nadelig te beïnvloeden. De aerodynamica van beide modellen profiteert sterk van een nieuwe uitlaatdemper. Door de enkele kamer wordt aan de achterzijde ruimte gecreëerd voor een diffuser die er bij de 718 Cayman GT4 voor zorgt dat er dertig procent meer druk op de aangedreven achterwielen wordt gegenereerd. Ook de vaste achtervleugel draagt in belangrijke mate aan de verbeterde downforce bij. In vergelijking met zijn voorganger is het rendement van de achterspoiler met ongeveer twintig procent toegenomen, wat bij 200 km/u overeenkomt met twaalf kilo extra contactdruk. De geoptimaliseerde GT-neus houdt het aerodynamische evenwicht in balans door middel van een grote spoilerlip en zogeheten Air Curtains waarmee de luchtstroom zonder verstoringen langs de voorwielen wordt geleid.

Porsche 718 Spyder: open sportwagen met lichtgewicht dak

De nieuwe 718 Spyder is een puristische rijmachine die onversneden rijplezier biedt. Zijn lichtgewicht dak is volledig toegesneden op hoge snelheden. Hij is de volgende in lijn van beroemde roadsters als de Porsche 550 Spyder en de 718 RS 60 Spyder. Zowel open als gesloten is de Spyder met zijn fascinerende silhouet een lust voor het oog. De softtop is geschikt voor dagelijks gebruik en is in enkele eenvoudige stappen onder het kofferdeksel op te bergen. In tegenstelling tot de GT4 heeft de 718 Spyder een achterspoiler die bij 120 km/u automatisch uitklapt. Dankzij de functionele diffuser is dit ook het eerste lid van de Boxster-familie waarbij aerodynamische downforce wordt gegenereerd op de achteras.

Hoogwaardige GT-wielophanging: geoptimaliseerd voor de beste rijdynamiek

Voor de allereerste keer profiteert de 718 Spyder van het GT-chassis van de 718 Cayman GT4. Met zijn superieure bochtendynamiek zorgt dit voor een enorme dosis rijplezier. Het verder verfijnde lichtgewicht onderstel maakt gebruik van technologie die van het circuit afkomstig is. Het Porsche Active Suspension Management (PASM) verlaagt het chassis met 30 mm, wat het zwaartepunt en het laterale dynamische potentieel verbetert. Het is speciaal voor circuitgebruik ontworpen en scherpt de rijeigenschappen van de gesloten 718 Cayman GT4 nog verder aan. Ook de open 718 Spyder profiteert van dit ontwerp. Het Porsche Stability Management (PSM) – een automatisch regelsysteem voor de stabilisering in kritieke rijsituaties – is nog gevoeliger en preciezer, maar is ook in twee fasen uit te schakelen. Porsche Torque Vectoring (PTV) – met het mechanische sperdifferentieel op de achteras – verbetert de longitudinale en zijdelingse dynamiek, en zorgt voor verder verbeterde bochtprestaties en rijplezier. Een optioneel Clubsport-pakket is ook beschikbaar voor de GT4. Het omvat een stalen rolbeugel, een handbrandblusser en een zespuntsgordel voor de bestuurder.

Krachtig remsysteem, ultra-high-performance banden

Het krachtige remsysteem van de 718 Spyder en de 718 Cayman GT4 zorgt voor een enorme vertraging – óók op het circuit – dankzij grote monoblokremklauwen van aluminium. Optioneel is Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) beschikbaar. Nieuw zijn de ultra-high-performance banden waarmee nu ook de 718 Spyder wordt uitgerust. Ze dragen bij aan het geheel dat ervoor zorgt dat de nieuwe 718 Cayman GT4 opnieuw betere tijden heeft gereden op de Nürburgring Nordschleife. Op deze iconische omloop met zijn lengte van 20,6 kilometer reed de nieuwe GT4 een rondetijd die meer dan tien seconden lager lag dan die van zijn voorganger.

De nieuwe Porsche 718 Spyder en 718 Cayman GT4 zijn per direct te bestellen bij Porsche Centrum Leusden. De consumentenadviesprijs van de 718 Spyder is €148.500, de 718 Cayman GT4 kost €151.400.

Bent u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in deze prachtige Porsches 718? Klik hier en wij nemen contact met u op.

*718 Spyder: gemiddeld brandstofverbruik 10,9 l/100 km, gemiddelde CO2-uitstoot 249 g/km; 718 Cayman GT4: gemiddeld brandstofverbruik 10,9 l/100 km, gemiddelde CO2-uitstoot 249 g/km. De verbruiks- en emissiewaarden zijn vastgesteld volgens de nieuwe WLTP-testprocedure. De hiervan afgeleide nieuwe NEDC-waarden kunnen niet vergeleken worden met de waarden die vastgesteld zijn volgens de voorheen gebruikte NEDC-testprocedure.