Porsche Centrum Leusden Rally 2019

Kleurrijk. Zo was de Porsche Centrum Leusden Rally op zondag 15 september te noemen. Dit jaar hadden we het thema Colors gekozen bij de jaarlijkse rally over de mooiste stuurwegen van midden Nederland. Niet alleen de zon voegde de hele dag kleur toe, maar vooral ook de Porsches en hun inzittenden die het thema op hun eigen manier mochten invullen.

Nou goed; de 911 van een van de deelnemers aan de Porsche Centrum Leusden Rally was dan wel stemmig zwart, maar de inzittenden waren voor de gelegenheid oogbalvergruizend kleurig aangekleed en getooid met dito petjes, zonnebrillen en oogschaduw. “Dus dat compenseert de kleur van onze Porsche een beetje,” grapte de bestuurder. “Ik weet dat we waarschijnlijk niet in de prijzen zullen vallen, maar simpelweg meerijden is voor ons al leuk genoeg.” En inderdaad. De hoofdprijs ging aan hun neuzen voorbij, maar de grijnzen waren na afloop niet van hun gezicht te slaan.

Representanten

Van vroege exemplaren van de klassieke 356 tot de allernieuwste generatie van de 911, de Panamera en Panamera Sport Turismo, de 718 Boxster en Cayman en de SUV’s Macan en Cayenne; representanten van zo’n beetje alle modellen uit de historie van het illustere merk uit Stuttgart-Zuffenhausen reden mee aan de jaarlijkse rally van de oudste Porsche dealer van Nederland. Net als in de voorgaande edities konden de deelnemers zich via Porsche24 aanmelden voor de Tourklasse of de Sportklasse. De Tourklasse is vooral bestemd voor deelnemers die weliswaar sportief mee willen rijden in hun Porsche, maar waar de vragen en routes in een iets eenvoudiger format zijn gegoten. In de Sportklasse draait het om de fijne details en gaan de deelnemers bijvoorbeeld met een meetlat aan de slag om de juiste routes te vinden. Het zal niemand verbazen dat in de ‘überklasse’ van het rallyrijden opvallend veel deelnemers met de meest sportieve Porsches waren te vinden.

Veel (rij)plezier

Omdat je het organiseren van een route aan een professional moet overlaten, waren de route en het routeboek weer samengesteld door Jan Berkhof van Berkhof Car Events. De oud Nederlands rallykampioen heeft een indrukwekkende naam deze tak van autosport; eerst met snelheidsrally’s en later met het rijden van klassieke rally’s. Ook is Berkhof door de organisatoren van de Tulpenrallye gevraagd om het wedstrijdtechnische gedeelte van deze fameuze klassiekerrally met auto’s van voor 31 december 1971 voor zijn rekening te nemen. Hij weet waar het bij een rally als die van Porsche Centrum Leusden om draait. Veel (rij)plezier, een hapje en een drankje, een (licht) wedstrijdelement en veel gelijkgestemden. “Met de route streven we naar zo veel mogelijk afwisseling en weggetjes waar je anders nooit komt. Dorpen en steden vermijden we zo veel mogelijk, want de deelnemers worden niet zo vrolijk van al die verkeersdrempels, bovendien willen ze gewoon lekker gas kunnen geven zonder anderen te hinderen. Het draait bij de Porsche Centrum Leusden Rally overigens niet om pure snelheid. Meer draait het om het goed lezen van het routeboek en het juist interpreteren van de aanwijzingen.”

Letters

Na de briefing en het in ontvangst nemen van het routeboek, de vragenkaart, kleurige rallyschildjes, portiernummers en meetlatje voor het echte rally-werk gingen de deelnemers van start. Ze werden voor de deur van de showroom in Leusden in de stralende zon weggevlagd. Een opdracht waar fanatiek mee werd omgegaan, was het vinden van feloranje bordjes met letters die langs de route in de berm stonden. Op ongeveer de helft stopten de deelnemers in Lent bij Nijmegen voor een smakelijke lunch in het rustieke Fort Lent aan de noordoever van de Waal. Daarna vervolgden de deelnemers de route in de stralende zon langs de Nederrijn naar het pontje richting Amerongen.

Lasergun

De Alex 12.47, een Porsche 911 Targa die vanaf 1977 is ingezet als surveillancevoertuig voor de Algemene Verkeersdienst AVD, was ook van de partij. Tot verrassing van de deelnemers controleerde de bemanning-voor-een-dag met een lasergun of er met de Porsches op het traject niet te langzaam of te hard werd gereden op de Rijnbandijk. Een deelnemer reed trager dan een gemiddelde recreatiefietser. Een andere deelnemer reed met zijn RS dermate snel, dat het hem in het ‘echte leven’ een vette bekeuring had opgeleverd. Nu werd hij slechts licht beboet met een terugval in punten. Desondanks genoot hij van zijn ijsje tijdens de tussenstop.

Eenmaal teruggekomen bij Porsche Centrum Leusden stond er een aantal verfrissende drankjes voor de deelnemers klaar, maar pas nadat zij een klein parcoursje hadden gereden. Jan Berkhof maakte de uitslag bekend. Volgend jaar wordt de Porsche Centrum Leusden Rally wederom gereden. Een aantal deelnemers gaf na afloop van de editie 2019 al aan er ook dan weer helemaal klaar voor te zijn. Over een nieuw thema wordt nu al weer nagedacht, maar naar verwachting is de editie 2020 kleurrijker dan ooit.

Uitslag Rally

Het was een zenuwslopende race. Met de Tourklasse speelde de deelnemers sportief mee maar waren de vragen en routes in een eenvoudiger format gegoten. Hieronder de uitslag van de Tourklasse.

In de Sportklasse draaide het om de fijne details en gingen de deelnemers met een meetlatje aan de slag om de juiste routes te ontdekken. Hieronder de uitslag van de Sportklasse.

De Porsche Centrum Leusden Rally 2019 aftermovie

De beelden spreken voor zich. Wat een prachtige dag. Wilt u er de volgende keer ook bij zijn, houd dan onze Porsche24 app en de nieuwsbrief in de gaten.