‘Van Stoom tot Waterstof’

Het Oldtimer Festival in Huizen in een heus begrip in de omgeving. Vol enthousiasme zetten zij zich in voor het behoud van het ‘mobiele erfgoed’ in Huizen en omstreken, en doen dit middels een prachtige presentatie in dit event. Er wordt een podium geboden aan historische auto’s, maar ook vrachtauto’s, tractoren, motoren en bromfietsen. Doorgaans vindt het Oldtimer Festival plaats in september, maar omdat ze dit jaar hun tienjarig jubileum vierden wilden zij er een extra groot feest van maken. Ze hebben er toen voor gekozen om het festival op zaterdag 2 juli plaats te laten vinden. De inschrijvingen voor deze editie zaten razendsnel vol, en dit was te zien aan de grote opkomst aan voertuigen.

De Krachtcentral bundelt haar krachten

Er was gekozen voor een unieke evenementenlocatie, de Krachtcentrale. Na een intensieve renovatie die werd afgerond in 2019 en de rustige periode rondom COVID-19, draait de Krachtcentrale nu op volle toeren. Dit doen ze door hun krachten te bundelen en nieuwe samenwerkingen en initiatieven vorm te geven. Zo ontstaat hier ter plekke een broedplaats met karakter, waar creativiteit en gastvrijheid hand in hand gaan. De locatie telt wel negen ateliers, een galerie, verschillende vergaderlocaties, een gym, een club/filmtheater en een café-restaurant. Het Gooi heeft hier een inspirerende ontmoetingsplek.

Stoom tot Waterstof

Het thema ‘Stoom tot Waterstof’ ging uit naar twee klassieke stoomauto’s tegenover twee hypermoderne waterstof/brandstofcelauto’s. Al in de 18e eeuw werden er stoomwagens gebouwd. Op het festival waren de White Model D uit 1904 en de Stanley Steamer Open Tourer uit 1921 te bewonderen. En de Stoomtractor Lena uit 1905 van ’steamlady’ Caroline Schriever trok ook zeker volop de aandacht, net als de stoomwals de Gebroeders ut 1922 van Dura Vermeer.

Verleden en heden kwamen elkaar tegen door de aanwezigheid van de enige twee in ons land te koop zijnde waterstof/brandstofcelauto’s: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Met de Mirai was het zelfs mogelijk om een korte proefrit te maken.Ze rijden niet op stoom, maar gebruiken wel waterstof om middels een brandstofcel energie voor de elektromotor op te wekken.

Elektrische auto heeft bestaansrecht

Het contrast tussen de elektrische Red Bug uit 1925 en een hele vloot moderne, elektrische auto’s van een negental deelnemende dealers kan bijna niet groter, maar laat wel zien dat de elektrische auto in het verleden, heden en toekomst bestaansrecht heeft. De merken die aanwezig waren op het Oldtimer Festival waren naast Porsche dus Toyota, Hyundai, Opel, Peugeot, Mazda, Suzuki, Mitsubishi, Volkswagen, Audi, Skoda, Mercedes, Kia en BMW.

Vanuit Porsche Centrum Leusden waren we aanwezig met een nieuwe Taycan Cross Turismo en een Cayenne E-Hybrid. Deze trokken uiteraard veel bekijks bij de bezoekers.

Van alle markten thuis

Op het festivalterrein stonden rond de 250 oldtimer personenauto’s van maar liefst 68 verschillende merken te pronken, waaronder 32 PreWarCars. Een van de topstukken was de Bugatti T13 ’Brescia’ uit 1925, die de in België woonachtige eigenaar Kjeld C. Jessen mee had genomen naar Huizen. En de spectaculaire Volpi Caddilac racewagen uit 1934 met zijn V16-motor is altijd favoriet bij de bezoekers van het Oldtimer Festival, en deze was ook weer present op het festival. Zo ook twee Dakar rallyauto’s, de Mitsubishi Pajero V6 uit 1983 waarmee Herman Oldemark en Ad van der Werf op de 53e plek eindigde tijdens de Classic Dakar 2022 en de Beast van de gebroeders Coronel. Verder nog 70 tweewielers, tractoren, vrachtauto’s en bussen.

De Gooise Pit Stop Challenge

Nieuw was de De Gooise Pit Stop Challenge. In teams van vier werd er fanatiek gestreden om de snelste bandenwissel bij een echte Formule 1 bolide te realiseren en de overige teams af te troeven. Snelheid, teamwork en precisie waren vereist! Uiteraard was er een mooie prijs voor de snelste crew.

Sfeervol

Een automobiliamarkt met twintig kramen, een plein vol met tussen de tien en vijftien foodtrucks en de presentatie van de Historische Kring Huizen maakte het festival compleet. Er waren optredens van het vertrouwde Dixielandband, looporkest Alacarte en de band Crazy Cadillacs. Zij wisten de sfeer er goed in te houden op deze zonnige zaterdag.