Rechtstreeks uit Mallorca: De Taycan is waanzinnig

Senior Sales Executive Colin de Lange van Porsche Centrum Leusden maakte op het Spaanse eiland Mallorca kennis met de nieuwe Taycan. Hij is na de producttraining diep onder de indruk van de eerste elektrische sportwagen van Porsche.

“Wat een geweldige auto, die Taycan. Tot voorkort kende ik de Taycan alleen op papier. Maar sinds ik op Mallorca de training heb gevolgd, weet ik écht waar ik over praat. Om mijn eerste gevoel maar gelijk te delen: de nieuwe Porsche Taycan is waanzinnig; het is de Porsche onder de elektrische auto’s. Porsche heeft de elektrische techniek gekoppeld aan de sportiviteit en de uitstraling die je van ons merk gewend bent.

De Porsche Taycan 4S is per direct te bestellen voor een consumentenadviesprijs vanaf € 109.900,- en staat medio januari 2020 bij Porsche Centrum Leusden in de showroom. Klik hier om de Porsche Taycan 4S te configureren.

Acceleratie

Uiteraard heb ik uitgebreid met de Taycan Turbo en Turbo S kunnen sturen, zowel op de openbare weg als op het Circuit Mallorca. In alle gevallen was ik onder de indruk, al helemaal nadat ik ook in elektrische auto’s van concurrerende merken heb kunnen rijden. De Taycan loopt ongelofelijk hard; het is een elektrische sportwagen. Dat begint al met die enorme acceleratie tot 100 km/u. Die is met 3,2 seconden voor de Turbo en 2,9 seconden voor de Turbo S bijna eng te noemen. Minstens net zo indrukwekkend zijn z’n tussensprints. De versnelling blijft voortduren tot 260 km/u. Pas dan grijpt de elektronica in. Die kracht is niet verrassend met gecombineerde vermogens van 680 pk voor de Turbo en 761 pk voor de Turbo S.

Fluisterstil

De Taycan is fluisterstil. Niet alleen door het ontbreken van motorgeluid maar ook door de afwezigheid van omgevingsgeluid en windgeruis. Tegen meerprijs is de Porsche Electric Sport Sound verkrijgbaar dat via het PCM is in te stellen; ik zou het standaard aankruisen op de bestelorder. Je hoort tijdens het rijden een gesimuleerd motorgeluid, op basis van hoe de auto presteert. Dat maakt de beleving bij het accelereren een stuk spannender dan normaal. Je hoort zelfs ‘plofjes’ als je van het gas gaat, net als bij een 911. Een Porsche associeerde ik altijd met een lekkere motorsound, maar gek genoeg miste ik dat bij de nieuwe Taycan niet. De auto heeft one pedal driving waarmee je zowel gas kunt geven als remmen: hij heeft een indrukwekkend terugwinvermogen van 265 kW. Volgens Porsche wordt zo’n 80% van alle remacties op de elektromotor zelf uitgevoerd en nemen de remmen de overblijvende twintig procent voor hun rekening.

800 volt

De batterij van de Taycan meet 93,4 kWh en volgens de WLTP kom je daarmee 388 tot 412 kilometer ver. Het elektrisch systeem werkt op 800 volt, meer dan het dubbele van wat bijvoorbeeld een Tesla gebruikt. Hiermee kun je de batterij, bij de juiste lader, in 22,5 minuten van vijf naar tachtig procent vol laden. Met vijf minuten laad je de Taycan voor honderd kilometer op. Dat is handig als je bijna op de plaats van bestemming bent.

Actieradius

Slimme rijders gebruiken straks de optionele Porsche Intelligent Range Manager om de laadpunten op hun route te kiezen. De Taycan weet ook wanneer je moet laden en zal de accu vervolgens opwarmen of afkoelen. Het is namelijk zo dat de accu tussen de 28 en 31 graden het snelst laadt. Uiteraard heeft Porsche nagedacht over het vergroten van de actieradius. Zo kun je een extra warmtepomp bestellen waarmee de restwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het interieur. Dat levert weer extra kilometers op.

Het duizelt je als je hoort hoeveel innovatieve details Porsche in de nieuwe Taycan heeft gestopt. Elke scepsis over de elektrische aandrijving is bij mij verdwenen; hoewel ik een hardcore liefhebber ben van de brandstofmotoren van Porsche – je mag me wakker maken voor een GT3 – ben ik zeer onder de indruk van de Taycan. Dat gaan de klanten merken, want mijn enthousiasme zal zeker op hen overslaan. Ik kan bijna niet wachten tot hij in januari live bij ons in de showroom staat.”

Wilt u zo snel mogelijk in de Porsche Taycan rijden? Neem dan direct contact op met mij of mijn collega’s Han of Paul. U kunt ook bellen naar 033 – 494 9 911.